CBSE Class 10 Social Science Sample Paper

Sample Paper Class 10

We have provided CBSE Class 10 Social Science Sample Paper with solutions below. These Sample guess papers have been prepared as per the latest examination guidelines and paper pattern issued by CBSE. Students of Class 10 should practice all practice papers for Class 10 Social Science given below as it will help them top improve their understanding of the subject. Please click on the links below to access free sample paper for Social Science Class 10.

Sample Papers for Class 10 Social Science

Term 1 Sample Papers
CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper Set A
CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper Set B
CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper Set C
Term 2 Sample Papers
CBSE Class 10 Social Science Term 2 Sample Paper Set A
CBSE Class 10 Social Science Term 2 Sample Paper Set B
CBSE Class 10 Social Science Term 2 Sample Paper Set C
CBSE Class 10 Social Science Term 2 Sample Paper Set D
CBSE Class 10 Social Science Term 2 Sample Paper Set E
CBSE Class 10 Social Science Term 2 Sample Paper Set F

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper Set A

SECTION – A

Question 1. Match the following items given in Column A with those in Column B. Choose the correct answer from the options given below:

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper

Answer : 

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper

Question 2. The national anthem of Britain is called ……………………
(i) Britain our land!
(ii) God save our noble king!
(iii) Hail the king!
(iv) Together, British are stronger!
Answer : (ii) God save our noble king!

Question 3. Study the picture and answer the question that follows.

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper

Which of the following aspects best signifies this image of Bal Gangadhar Tilak?
(i) The manner in which leaders were portrayed as symbols of nationalism
(ii) Lifestyle of revolutionary leaders of India
(iii) Educated India
(iv) Symbols of unity among Indians
Answer : (iv) Symbols of unity among Indians

Question 4. Who designed the Swaraj flag and when?

OR

Who wrote Anandmath?
Answer : Mahatma Gandhi designed the Swaraj flag in 1921.

OR

Bankim Chandra Chattopadhyay wrote ‘Anandmath’.

Question 5. Who among the following hosted the Congress at Vienna in 1815?
(i) Lord Byron
(ii) Giuseppe Mazzini
(iii) Duke Metternich
(iv) Otto Von Bismarck
Answer : (iii) Duke Metternich

Question 6. Based on this source, identify ore (A) used in the production process of the product (B) achieved as the final product.

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper

Answer : (A) Iron ore
(B) Steel

Question 7. Read the source given below and answer the following question:
How could non-cooperation become a movement? Mahatma Gandhiji proposed that the movement should unfold in stages. It should begin with the surrender of titles that the government awarded, and a boycott of civil services, army, police, courts and legislative councils, schools, and foreign goods.Then, in case the government used repression, a full civil disobedience campaign would be launched. Many within the Congress were, however, concerned about the proposals.
A compromise between the supporters and opponents of the Non-cooperation movement was worked out in the Congress session at:
(i) Bombay
(ii) Calcutta
(iii) Madras
(iv) Nagpur
Answer : (iv) Nagpur

Question 8. What is an investment?
Answer : Investment is the money that is spent to buy assets such as land building, machines and other equipment. Investment in a company can be made by any other company or multinational corporations (MNCs).

Question 9. Identify the name of the party from the symbol given in the picture.

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper

Answer : The symbol represents Communist Party of India (Marxist).

Question 10. ……………….. crops are grown with the onset of monsoon in different parts of India.

OR

……………….. is the main cause of land degradation in Punjab.
Answer : Kharif crops

OR

Over-irrigation

Question 11. Which waterway connects the Brahmaputra River between Sadiya and Dhubri?

OR

How many zones is the Indian railways reorganised into?
Answer : The waterway that connects the Brahmaputra River between Sadiya and Dhubri is National Waterway 2.

OR

The Indian railways is reorganised into 16 zones.

Question 12. The community government is elected by people belonging to one ……………….. community.

OR

……………….. is the system in which power is taken away from central and state governments and given to the local government.
Answer : Language

OR

Decentralisation

Question 13. One way to find out if adults are undernourished is to calculate what nutrition scientists call body mass index (BMI). This is easy to calculate. Take the weight of the person in kg. Then take the height in metres. divide the weight by the square of the height. of this figure is less than 18.5, then the person would be considered undernourished. However, if this BMI is more than 25, then the person is overweight.
After reading the source given above, mention one way to maintain a healthy BMI.
Answer : One way of maintaining a healthy/normal BMI is by taking a healthy diet which includes an appropriate amount of proteins, vitamins, carbohydrates and other nutrients.

Question 14. Quotas and taxes on imports are:
(i) Trade barriers
(ii) International agreements
(iii) Domestic revenue sources
(iv) All of the above
Answer : (i) Trade barriers

Question 15. Mention one prudential reason why power sharing is desirable?
Answer : Power sharing is good for a democracy because it reduces the possibilities of a social conflict.

Question 16. What is NTPC?

OR

Mention one condition required for the growth of rice crop?
Answer : NTPC i.e. the National Thermal Power Corporation is a major power providing corporation in India. It preserves the natural environment and resources like water, oil and gas and fuels where it sets up its power plants.

OR

Rice requires high temperature and high humidity with an annual rainfall of 100 cm.

Question 17. Which one of the following countries does not follow dual or multi-party system?
(i) UK
(ii) China
(iii) India
(iv) USA
Answer : (ii) China

Question 18. Arrange the following options in correct sequence:
(a) Deposit extra cash with bank
(b) Withdraw money
(c) Write a cheque
(d) Open a bank account
Options:
(i) (a)—(b)—(c)—(d)
(ii) (a)—(c)—(b)—(d)
(iii) (d)—(a)—(c)—(b)
(iv) (d)—(c)—(b)—(a)
Answer : (iii) (d)—(a)—(c)—(b)

Question 19. In the question given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.
Assertion (A) : Collateral is an asset that the borrower owns and provides this as a guarantee to lender until the loan is repaid.
Reason (R) : Till the loan is repaid, the asset belongs to the lender.
Options:
(i) Both (A) and (R) are true.
(ii) Both are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(iii) (A) is correct but (R) is wrong.
(iv) (A) is wrong but (R) is correct.
Answer : (ii) Both are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 20. There are four families living in a neighbourhood. The average per capita income of these families is ₹ 6000. The income of three families is ₹ 4000, ₹ 7000 and ₹ 5000 respectively.
On the basis of the information given above, calculate the income of the fourth family and choose the correct option:
(i) ₹ 8000
(iii) ₹ 3000
(iii) ₹ 2000
(iv) ₹ 6000
Answer : (i) ₹ 8000

SECTION – B

Question 21. Suggest a few steps that can be taken by the government to make Indian agriculture more successful and profitable.

OR

What is food security? How does the government ensure food security for all citizens of India?
Answer : Following are a few steps that can be taken by the government to make Indian agriculture more successful and profitable:
(1) Special emphasis should be given to support small and marginal farmers, by giving them equipment and seeds at subsidized rates to boost their production.
(2) State of the art infrastructure and equipment should be introduced which will multiply the yield considerably.
(3) Farmers should be encouraged to diversify their production from cereal crops to high value crops. This will help the environment as well.

OR

Food Security means that all the citizens of the country should have access to food which provides minimum nutritional level easily at all times.
To ensure food security, government has designed a national food security system that contains buffer stocks and public distribution system.
These services provide essential commodities to the disadvantaged classes in rural and urban areas at very low, subsidized prices.

Question 22. What was the Rowlatt Act about? What were its consequences?

OR

Write a short note about the participation of women in Civil Disobedience.
Answer : The Rowlatt Act was passed to curb the growing nationalistic activities in 1919. It allowed detention of Indian citizens suspected of revolutionary activities without any trial. The Rowlatt Act was despotic and protests were held against the same through demonstrations and hartaal.
As a result, General Dyer open fired at the people accumulated in the Jallianwala Bagh for a Baisakhi fair in Amritsar which killed hundreds of innocent Indians.

OR

During the Civil Disobedience movement, Women participated in large numbers along with the men.
Women came out of their stereotypical housewife roles and protested through marches, broke salt laws and picketed liquor and foreign clothes.
They began to see service to the nation as their duty. However, this did not necessarily improve or empower them in the contemporary Indian society.

Question 23. Read the sources given below and answer the questions that follow:

Source A : The Rise of Nationalism in Europe
As you would recall, artists of the time of the French revolution personified liberty as a female figure – here you can recognise the torch of Enlightenment that she bears in one hand and the Charter of the Rights of Man in the other. On Earth in the foreground of the image lie the shattered remains of the symbols of absolutist institutions.

Source B : The Rise of Nationalism in Europe
The is followed by the peoples of germany, bearing the black, red and gold flag. Interestingly, at the time when Sorrieu created this image, the German people did not yet exist as a united nation – the flag they carry is an expression of liberal hopes in 1848 to unify the numerous german-speaking principalities into a nation-state under a democratic constitution.

Source C : The French Revolution and Idea of the Nation
This code was exported to the regions under French control. In the Dutch Republic, in Switzerland, in Italy and germany, Napoleon simplified administrative divisions, abolished the feudal system and freed peasants from serfdom and manorial dues.

Source A : The Rise of Nationalism in Europe
(i) Define absolutist notions.
Answer : Absolutism or absolutist notions represent a government or system which has no restraints on the power exercised, i.e. a centralised and repressive government.

Source B : The Rise of Nationalism in Europe
(ii) Who is Sorrieu?
Answer : Frederic Sorrieu was a French artist who drew four prints visualising the dream of democratic or socialist republic.

Source C : The French Revolution and the idea of a Nation
(iii) Identify the name of the code using the details giving in the source.
Answer : The code is Napoleonic Code or Code of 1804. It was popularised by Napoleon to establish equality .

Question 24. Mention three positive consequences of power sharing.

OR

Mention any three steps taken towards decentralisation in India in 1992?
Answer : Power sharing is important because –
Power sharing reduces the possibility of social conflicts because it prevents majoritarianism and social domination by one class.
Power sharing represents the spirit of Democracy. It talks about division of powers to the lowest level of a society- between those who are affected by this exercise and those who have to live with these effects.
Power sharing also helps to maintain unity and camaraderie among the citizens in a country.

OR

Three steps taken towards decentralisation in 1992 are-
(1) In 1992, through an amendment, holding regular elections to local government bodies was made mandatory.
(2) Reservation of one-third seats for women was made compulsory in every body.
(3) State Election Commissions were created in every State to help conduct Panchayat and Municipal elections.
(4) A law ascertaining sharing of powers and revenues with local government bodies was made.

Question 25. Present your own picture of a democracy without a political party.

OR

What is the language policy of India?
Answer : Let us consider a case where elections are held without any political party. In this case:
(1) Every candidate in the elections will be independent. No promises could be made and the utility of the government formed will remain uncertain.
(2) No one will be responsible for running the country. Elected representatives will only be accountable to their constituency.
(3) There will be no agency to gather and present different views on various issues to the government.
(4) No one will be responsible for bringing various representatives together so as to form a responsible government.
(5) There will be no mechanism to support the government, make policies and justify or oppose them.

OR

Indian constitution has not given the status of national language to any one language. Hindi was recognised as the offcial language.
(1) Besides Hindi, there are 21 other languages recognised as Scheduled languages by the constitution.
(2) States have their own official languages and most of the government work takes place in the offcial language of the concerned state.
(3) A very cautious attitude has been adopted by the Indian leaders in spreading the use of Hindi.
(4) According to the constitution, the use of English for official purposes was supposed to stop in 1965 which was opposed by a few states. The central government thus responded by agreeing to continue the use of English along with Hindi as official language.
(5) Candidates appearing in an exam conducted by the central government can opt its state language as the medium of instructions.

Question 26. When the Simon Commission arrived in India in 1928, it was treated with the slogan ‘Simon Go Back’. All the parties including the Congress and the Muslim League participated in the demonstrations. In an effort to win them over, the then viceroy, Lord Irwin announced in October 1929 a vague offer of dominion status for India.
After reading the source given above, discuss why the Simon Commission was given such a treatment?
Answer : Simon Commission was sent to India on the pretext of checking the functioning of the constitutional system in India. It was meant to suggest necessary changes to enable political empowerment of Indians.
The irony, however, was that a commission to politically empower Indians was all British. It had no Indian members which revealed the hypocrisy of the British Government.
Indian leaders realised and exposed this truth in front of the people and thus Simon Commission was heavily protested against.

Question 27. Explain any three steps taken by the Indian Government to attract foreign investment.
Answer : In the recent years, the Indian Government has taken various special steps to attract foreign companies to invest in India. Some of them are listed below:
(1) The government has set up industrial zones called Special Economic Zones (SEZs). SEZs provide world class technological and infrastructural facilities – electricity, water, roads, transport, storage, recreational and educational facilities – making it attractive for investors.
(2) Companies who set up production units in the SEZs have been exempted from paying taxes for an initial period of five years to help investors attain profits initially.
(3) The government has also allowed flexibility in the labour laws to attract foreign investment. The companies can now hire workers flexibly for a short period when there is intense pressure of work. This is done to reduce the cost of labour for the companies.
(4) Single window clearances and rebates on taxes even after the initial period of 5 years are other benefits provided to attract investors.

Question 28. What are the advantages of pipeline transportation?
Answer : Pipeline Transportation is very useful for transportation of fluids and semi-solid slurry because it reduces a lot of wastage.
The initial cost might be high but maintenance is fairly simpler and the transport line system is robust.
It is quick and very effcient.
It rules out all kinds of trans-shipments delays.

SECTION – C

Question 29. Give a brief description of Mahatma Gandhi’s contribution to the Indian freedom struggle.

OR

Analyse any four features of the Gudem rebellion of Andhra Pradesh.
Answer : Mahatma Gandhi was one of the pioneer freedom fighters of India who helped our country finally attain independence from the colonial British Government. Gandhi returned to India from Africa in January 1915. His contribution to the Indian freedom struggle can be traced in the following points:
(1) In 1916, he travelled to Champaran in Bihar to inspire the peasants to struggle against the oppressive plantation system.
(2) In 1917, he organised a satyagraha to support the peasants of the Kheda district of Gujarat. In 1918, Mahatma Gandhi went to Ahmedabad to organise a Satyagraha Movement amongst cotton mill workers.
(3) In 1919, he decided to launch a nationwide Satyagraha against the proposed Rowlatt Act (1919).
(4) To unite Hindus and Muslims, Gandhi started the Non-cooperation movement in support of Khilafat as well as for Swaraj.
(5) In 1930, Gandhi started his famous Salt March (Dandi March), accompanied by 78 followers, from his ashram in Sabarmati to the Gujarati coastal town of Dandi. On 6th April, he reached Dandi, and openly violated the law and manufactured salt by boiling seawater.
(6) In September 1932, he signed Poona Pact with B. R. Ambedkar which gave Dalits reserved seats in legislative councils.
(7) 1n August 1942, Gandhi started the Quit India Movement and gave the slogan of ‘Do or Die’ and finally got India free on 15th August 1947.

OR

The Gudem rebellion spread in response to Mahatma Gandhi’s Non-cooperation movement. Four major features of this rebellion are:
(1) In the Gudem Hills of Andhra Pradesh, a militant guerrilla movement spread in the early 1920s under the leadership of Alluri Sitaram Raju.
(2) People living in hills got enraged when the colonial government prevented them from entering the forests to graze their cattle or to collect fuel wood and fruits.
(3) Alluri Sitaram Raju was considered as an incarnation of God, and inspired by Gandhi’s Non-cooperation movement, Raju persuaded the Gudem rebels to wear khadi and give up drinking. However, at the same time, he asserted that India could be liberated only by the use of force, not nonviolence.
(4) The Gudem rebels attacked police stations, attempted to kill British officials and carried on guerrilla warfare for achieving Swaraj.

Question 30. Read the extract and answer the questions that follow:
Each country develops a party system that is conditioned by its special circumstances. For example, if India has evolved a multi-party system, it is because the social and geographical diversity in such a large country is not easily absorbed by two or even three parties. No system is ideal for all countries and all situations.
It is often said that political parties are facing a crisis because they are very unpopular and the citizens are indifferent to political parties. The available evidence shots that this belief is only partly true for India.

(i) What is a multi-party system?
Answer : Multi-party system is a political system where multiple parties are allowed to contest for elections and have fair chances at winning power in the same.

(ii) Why is it said that political parties are facing a crisis?
Answer : Political parties are facing unpopularity and lack of faith. They are losing their reputation and purpose because of rampant corruption and because of the increasing role of money and power in governance.

(iii) What are the major challenges faced by political parties?
Answer : Major challenges faced by political parties are lack of democracy within their functioning, increasing role of money and muscle power, challenge of dynastic succession, etc.

Question 31. Write a short note on the various kinds of roads in India.

OR

Differentiate between subsistence and commercial agriculture.
Answer : Various kinds of roads found in India are:
(1) Golden Quadrilateral super highways: The government has launched a major road development project linking Delhi, Kolkata, Chennai, Mumbai and Delhi and six-lane super highways. The North-South corridors linking Srinagar (Jammu and Kashmir) and Kanyakumari (Tamil Nadu) and East-West corridor linking Silchar (Assam) and Porbander (Gujarat) are part of this project.
(2) National highways: National highways link extreme parts of the country. These are primary road systems and are laid and maintained by the Central Public Works Department (CPWD). The historical Sher Shah Suri Marg called National Highway 1, which connects Delhi and Amritsar is an example.
(3) State highways: Roads linking a state capital with different district headquarters are known as state highways. State highways are constructed and maintained by the State Public Works Department (PWD).
(4) District roads: Roads which connect district headquarters with other places of the district are called district roads. These roads are maintained by the Zila Parishad.
(5) Rural roads: Roads which link rural areas and villages with towns are classified as rural roads. Under the Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana scheme, special provisions are made so that every village in the country is linked to a major town in the country by an all season motorable road.
(6) Border roads: Strategically important roads in the bordering areas of the country are called border roads. Border Roads Organisation (BRO), a government of India undertaking, constructs and maintains border roads. This organisation was established in 1960 for the development of the roads of strategic importance in the northern and northeastern border areas.

OR

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper

Question 32. Analyse the role of manufacturing industries in the economic development of a country.
Answer : Manufacturing industries play a very important role in the economic development of a country. This can be understood from the points given below:
(1) Manufacturing industries help in modernising agriculture, which forms the backbone of Indian economy.
(2) Manufacturing industries also reduce the heavy dependence of people on agricultural income by providing them jobs in secondary and tertiary sectors.
(3) Industrial development reduces unemployment and poverty and small investments are guaranteed with this development. This in turn increases the number of jobs for skilled and semi-skilled labours.
(4) It also brings down regional disparities.
(5) Export of manufactured goods expands trade and commerce and brings in foreign exchange.
(6) The industrial sector contributes 27% of GDP and manufacturing contributes 17% of GDP.

Question 33. Describe any five conditions or aspects that you would consider before accepting a job in a distant place.
Answer : If I get a job in a distant place, before accepting it, I would try to consider many factors, apart from income such as:
(1) Facilities for the family: I would have to check if there is good educational facility for children, a good house and localities to stay in. Sufficient medical facilities should also be available.
(2) Jobs security: I should have clear terms of employment in my appointment letter. A job which gives high pay but no job security will reduce my sense of security and freedom, and will affect my decision.
(3) Opportunity to learn: There should be opportunity for personal career growth, so that no boredom or stagnation sets in.
(4) Working atmosphere: There should be good team spirit and the seniors should look after newcomers and guide them. For women, the environment should be safe and discrimination free. If women are engaged in paid work, their dignity in the household and society increases. A safe and secure environment may allow more women to take up jobs or run a business.
(5) Time for family: Working hours should be fixed and adhered to, so that there is time for spending with family. Appropriate leave provision must be there as well.

Question 34. Assess democracy as a form of government based on its outcomes in various fields.
Answer : Following are the points based on which we can assess democracy and its outcomes in various fields:
(1) Democracies are expected to produce good governments and help its citizens to develop economically culturally and socially. However, this development is not guaranteed. Democratic counties like South Africa and Brazil have huge income inequalities and less economic growth.
(2) One of its functions depends on its tendency and efforts to reduce economic disparities. However, it is a bitter truth that even when a country achieves economic growth, wealth is not distributed in such a way that all citizens of the country will have an approximately equal share and lead a better life.
(3) Democracies have also failed on the issue of poverty reduction. A small number of ultra rich enjoy highly disproportionate share of wealth and incomes.
(4) Democracies might frustrate the needs of the people and often ignore the demands of a minority over majority of its population but it helps in strengthening the claims of the disadvantaged and discriminated castes for equal status and opportunity.
(5) Democracy stands superior to other forms of government as it promotes of dignity, freedom and equality before law of each individual.
(6) Democracies are believed to accommodate social diver-sities and develop its own fair form of competition in reducing conflicts from being violent or explosive.
Thus democracies appears to be a good alternative to other forms of government in a few ways, while unfit in some others. However, if conducted well and executed in the right manner, it can prove to be very successful and very popular form of government.

SECTION – D

Question 35. (a) Two places A and B have been marked on the given political outline map of India. Identify them with the help of the following information and write their correct names on the lines drawn near them.
(A) A place where violence occurred due to which Mahatma Gandhi suddenly called off the Noncooperation movement.
(B) A place of peasants, Satyagraha.
Answer : a) (A) Chauri Chaura
(B) Kheda

(b) On the same outline map of India, locate and label any four of the following with suitable symbols on the same given outline political map of India.

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper

Answer : 

CBSE Class 10 Social Science Term 1 Sample Paper
CBSE Class 10 Social Science Sample Paper